Hur ansluter jag min Windows 10 dator till eduroam?

This article is also available in English / Denna artikel finns även på engelska: https://faq.du.se/kb/eduroam-w10-eng

För att ansluta din Windows 10 dator till eduroam-nätverket måste du genomföra en så kallad ”onboarding” av din dator. För att kunna genomföra onboardingen måste du vara ansluten till ett nätverk med internetaccess.

Steg 1: Ansluta till vårt onboard-nätverk

Om du befinner dig på Högskolan Dalarnas Campus och inte är ansluten till ett nätverk med Internetaccess kan du använda dig av vårt onboard-nätverk (onboard). Har du redan internetaccess via annat nätverk kan du fortsätta använda det och fortsätta med steg 2.

• Klicka först på ikonen för trådlöst nätverk i verktygslisten file
  • Klicka sedan på nätverket onboard
  • Klicka sedan på Connect file

Steg 2: Genomför onboarding-processen

• Nu är det dags att öppna en webbläsare (vi rekommenderar nya Microsoft Edge eller Chrome) och surfa till sidan http://onboard.du.se där du loggar in med dina användaruppgifter från Högskolan Dalarna. file

• När du loggat in visas följande sida. Klicka på Starta QuickConnect för att ladda ner konfigurationsprogrammet för eduroam. file

• När du klickar på Starta QuickConnect kommer en fråga vart du vill spara programmet. Detta kan se lite olika ut beroende på vilken webbläsare du använder. Spara filen på din hårddisk, lämpligen i nedladdningskatalogen. file

• När nedladdningen är klar så ska du starta programmet QuickConnect.exe (som just laddades ner) file

• När programmet startas kommer Windows troligen fråga om du vill tillåta att Aruba Networks QuickConnect gör förändringar på din dator. Som du kan se är Högskolan Dalarna verifierad utfärdare av programmet. Godkänn genom att klicka på Yes/Ja. file

• Nu startas programmet som kommer att installera ditt certifikat för eduroam på datorn. Klicka på Next file Som en del i processen behöver du godkänna installation av 4 stycken certifikat genom att svara Ja/Yes på dessa: file

• Nu konfigureras nätverket och en förloppsindikator visar hur arbetet fortskrider. När det är klart, klicka på Connect.

Steg 3: Kontrollera anslutningen till eduroam

När installationen är klar kan du (om du är på plats på campus) kontrollera att du nu blivit ansluten till eduroam-nätverket.

• Klicka först på ikonen för trådlöst nätverk i verktygslisten file
  • Verifiera att du är ansluten mot eduroam file

Om du inte är på Campus, kontrollera anslutningen nästa gång du är på plats