Jag får upp "Datorns betrodda plattformsmodul fungerar inte." när jag försöker starta ett Office program. Hur löser jag det?

Om du, när du startar ett Office program, t.ex. Word eller Outlook får upp följande meddelande kan du behöva återställa Microsoft 365s aktiveringsstatus (Reset Microsoft 365 activation state):

Felmeddelande: Datorns betrodda plattformsmodul fungerar inte. Om felet kvarstår kontakta din systemadministratör och ange felkoden 80090016.

Hur gör jag?

Ladda ner och kör följande verktyget Microsoft Support and Recovery Assistant (SaRA) för att återställa aktiversingsstatus för Microsoft 365 och följ instruktionerna.

Efter att du har kört verktyget  ska du kunna använda Office som vanligt igen.

Om problemet kvarstår

Om problemet kvarstår finns det en artikel hos Microsoft (på engelska) som beskriver ytterligare metoder som du kan prova för att lösa detta: Microsoft 365 Apps activation error Trusted Platform Module malfunctioned - Office | Microsoft Docs

Alla dessa åtgärder är dock inte helt enkla att genomföra och tyvärr kan vi inte hjälpa dig med dessa steg på din privata dator. Om du har en dator som ägs av Högskolan Dalarna hjälper vi dig såklart till med dessa.