Varför är det bättre att använda en PIN-kod eller biometri för att logga in på min dator?

Lösenord är sårbara för olika typer av attacker, som phishing, brute force och keylogging. Dessutom är det svårt att komma ihåg starka och unika lösenord för varje konto, vilket leder till att många återanvänder samma lösenord eller skriver ner dem någonstans. Detta ökar risken för att någon annan får tillgång till din information.

PIN och biometri är bättre alternativ eftersom dessa endast sparas på din enhet (dator/telefon m.m.) och inte i ditt Microsoft-konto. Det betyder att om någon får tag på din PIN eller biometriska data, kan de inte använda dessa för att logga in på andra enheter eller tjänster. Dessutom är PIN och biometri svårare att gissa eller stjäla än lösenord, eftersom de kräver något du har (din enhet) eller något du är (ditt fingeravtryck eller ansikte).

För att aktivera PIN eller biometri på din Windows dator, gå till Inställningar > Konton > Inloggningsalternativ och välj det alternativ du föredrar. Du kan också använda Windows Hello, som är en funktion som låter dig logga in med ett leende eller en blick. Windows Hello fungerar med webbkameran och fingeravtrycksläsare som våra DUPC datorer är utrustade med.

Genom att använda PIN eller biometri istället för lösenord på Windows datorer, kan du skydda din identitet och din information på ett bättre sätt. Du slipper också besväret med att komma ihåg och skriva in långa och komplicerade lösenord varje gång du vill använda din dator.

Mer information (på engelska): Why a PIN is better than an online password - Windows Security | Microsoft Learn