Hur installerar och aktiverar jag SPSS som student?

Windows

Installation och aktivering

• Ladda ner SPPS installationsfilen från Studentwebben

• Om du inte befinner dig på campus behöver du koppla upp dig mot Högskolans nät via eduVPN innan du kan installera SPSS. Här läser du hur du gör det: eduvpn på Windows

• Installera programmet som vanligt

• När du startar programmet för första gången behöver du fylla i licensuppgifter. Klicka på Launch License Wizard
    FAQ Image

• Klicka på Next
    FAQ Image

• Välj Concurrent user license och klicka på Next
    FAQ Image

• Skriv in spss.lic.du.se som License manager server name och klicka på Next
    FAQ Image

• Klicka på Finish
    FAQ Image

• Klicka på Restart för att starta om SPSS
    FAQ Image

• Nu kan du börja använda SPSS.

MacOS

OBS! SPSS har haft problem med MacOS 14 (Sonoma) men har nu kommit med en lösning. Finns längre ner i guiden.

Installation och aktivering

• Ladda ner SPPS installationsfilen frånStudentwebben

• Om du inte befinner dig på campus behöver du koppla upp dig mot Högskolans nät via eduVPN innan du kan installera SPSS. Här läser du hur du gör det: eduvpn på MacOS

• Installera programmet som vanligt

• När du startar programmet för första gången behöver du fylla i licensuppgifter. Klicka på Launch License Wizard
    FAQ Image

• Klicka på Next
    FAQ Image

• Välj Concurrent user license och klicka på Next
    FAQ Image

• Skriv in spss.lic.du.se som License manager server name och klicka på Next
    FAQ Image

• Klicka på Finish
    FAQ Image

• Klicka på Switch License and Restart
    FAQ Image

• Klicka på Restart för att starta om SPPS
    FAQ Image

Fix för MacOS 14 "Sonoma"

1. Ladda ner denna; Automatisk fix för MacOS 14 Sonoma

2. Kör igenom programmet

- Om programmet inte starta: Gå till Säkerhet och Integritet i system inställningar och välj "öppna ändå".

3. När programmet har kört igenom så bör SPSS kunna starta normalt.

Att använda av SPSS utanför campus

Om vi vill använda SPSS när du inte befinner dig på campus behöver du koppla upp dig med eduVPN innan du startar SPSS.

Här läser du hur du gör det: